WEB_HOME-nieuwsbericht-770x340px-04-BRAZILIE
23/09/14

Terugblik op het WK in Brazilië

Vijf maanden al is het geleden dat het WK in Brazilië werd afgetrapt. Een eeuwigheid lijkt het wel. Nu de periode van collectieve Rode Duivels-gekte ondertussen al een tijdje achter ons ligt, is het hoog tijd om nog een keertje terug te blikken.

De groepsfase met tegenstanders Algerije, Zuid-Korea en Rusland mocht voor de Rode Duivels geen enkel probleem zijn. Dat was het gevoel dat in België overheerste na de loting in december vorig jaar. Iedereen had alvast de eerste poulewedstrijd in groep H, de confrontatie tegen Algerije op 17 juni 2014, met rood in zijn agenda aangestipt. De verwachtingen die dag waren bijgevolg hooggespannen. Het land stond als het ware stil en het nieuws werd voortdurend beheerst door de Rode Duivels…

Maar de wedstrijd zelf was lange tijd een ontgoocheling. In Belo Horizonte was het Algerije dat op voorsprong kwam na een penaltygoal van Feghouli. België moest lang, héél lang, wachten op de ommekeer, maar die kwam er uiteindelijk toch met dank aan de invallers. Mertens en Fellaini schonken België alsnog de drie punten. België-Algerije 2-1. De opluchting was enorm.

De volgende wedstrijd van de Duivels werd gespeeld in het legendarische Maracaña-stadion in Rio. Tegenstander Rusland had op de openingsspeeldag gelijkgespeeld tegen Zuid-Korea. Voor hen was het dus al van moeten.

De Russen waren gevaarlijker in de eerste helft en weer kregen we van de Belgen een slappe vertoning te zien. Er waren nog meer paralellen met de wedstrijd tegen Algerije, want ook tegen Rusland zorgde een invaller toch weer voor de zege. Divock Origi, de jonge parel van Rijsel die ontbolsterde op het WK, kwam een boze en gefrustreerde Lukaku vervangen en scoorde in de slotfase de winning goal.

Het had bloed, zweet en tranen gekost, maar de Rode Duivels waren na amper twee speeldagen wél al geplaatst voor de 1/8e finale.

De laatste poulematch tegen Zuid-Korea werd op donderdag 26 juni gespeeld in Sao Paulo. Bondscoach Marc Wilmots gunde meerdere basisspelers rust, maar de zeven(!) wissels kwamen het spelniveau niet ten goede en de wedstrijd verliep opnieuw moeizaam.

Nadat Steven Defour op slag van rust ook nog dom rood pakte, werd het er voor de Belgen niet makkelijker op. En toch, en toch pakten onze landgenoten alwéér de zege.

Jan Vertonghen zorgde na de rust voor de bevrijding én vooral voor de knappe 9 op 9. Het voetbal mocht dan wel allesbehalve top zijn geweest en niet iedereen was even blij met de tactische aanpak van Marc Wilmots, de resultaten mochten er zeker zijn…

Knappe teamprestatie

De Rode Duivels speelden hun beste WK-match in de 1/8e finale tegen de VS. In Salvador hadden de Belgen misschien wel vijf of zes keer kunnen scoren tegen de ploeg van Jürgen Klinsmann, maar na negentig minuten stond het helaas nog steeds 0-0. Dat was vooral te danken aan de beresterke Amerikaanse keeper Tim Howard die misschien wel de beste dag in zijn carrière beleefde.

Maar gelukkig, de verlengingen waren amper afgetrapt of de Rode Duivels kwamen dan uiteindelijk toch -oververdiend- op voorsprong.

Het was Kevin De Bruyne die voor de verlossing zorgde. De ingevallen Romelu Lukaku, op de bank begonnen ten voordele van Divock Origi, maakte er kort voor tijd 2-0 van. Boeken dicht dacht iedereen, maar Julian Green bracht de spanning toch nog even terug.

Het bleef echter 2-1 waardoor de Belgen zich plaatsten voor de kwartfinales. En wat meer was: na een fantastische teamprestatie stond België nu pas écht in vuur en vlam voor de Rode Duivels…

Laat die Argentijnen maar komen!

Nadat Duitsland en Brazilië zich op vrijdag 4 juli al hadden geplaatst voor de halve finales hadden ook de Belgische fans hoge verwachtingen.

Dat Argentijnse varkentje zouden we ook wel even kunnen wassen, dachten velen. Er werd volop en hardop gedroomd van een halve finale tegen de buren uit Nederland. Maar de ontnuchtering volgde helaas snel.

Na amper acht minuten knalde de Argentijnse spits Gonzalo Higuain zijn land op voorsprong. Een vroege achterstand dus voor de Rode Duivels, een achterstand waar ze nooit meer van zouden herstellen.

Ze konden de Argentijnse vesting tijdens de rest van de match niet slopen en verloren helaas met 1-0. Einde verhaal dus vs. Messi & co. De droom was voorbij…

Conclusie?

De Rode Duivels deden het zeker niet onaardig in Brazilië. Een kwartfinaleplaats, daarvoor zouden heel wat mensen vóór het WK hebben getekend. Maar anderzijds was het voetbal van de Rode Duivels in Brazilië eigenlijk ondermaats.

Slechts in één match, die tegen de VS, haalden we écht ons niveau. Logisch dus dat veel supporters na de uitschakeling tegen Argentinië in de kwartfinales toch achter bleven met een onvoldaan gevoel én met één cruciale vraag “Zat er niet meer in voor België, op dat WK in 2014?”

Het antwoord op die vraag zullen we uiteraard nooit kennen, laat ons dus positief vooruitkijken naar het EK in 2016!